There was an error in this gadget

Saturday, November 19, 2011

Pre-teaching: Fasilitator

Pagi tu 19/11/2011..

Awal plak ak bangun arini..bangon2 tu siap wt stretching lagi kt bilik..msuk bilik air lak menyanyi..ade ke patut subuh2 hari wt camtu..ahaha..xpela..just nk warming up sket antibodi ak pagi2 ni spy xdela gelabah sgt bile bhadapan ngn my students..

kul 8.30a.m sampai la ak kt fakulti office management..tetibe sampai tu, ak tgk bebudak dh siap2 tgu ak..ramai lak tu..ak kekalkan lagi konsistensi ak ngn confident level nk bermain dengan emosi dan fizikal bdk2 degree ni selama 4 jam..

tempoh dua jam bkn senang nk mengemudi org2 dewasa namun ak bersyukur bebudak ni besikap mentaliti yg boleh menerima apa jua kritikan, senda gurauan dan lawak bodoh..

ak agk tkjut apabila ade pelajar aku mgatakan cik terlalu muda..sweet sgt tgk cik mengajar kat depan..ak tergelak berdekah2 depan student ak..apepon terima kasih jgk la kat bebudak degree pertama yg ak ajar bole terima lawak bodoh ak biarpon ak rase cam bangang jek ak mgajar kt depan..

selepas berakhir smua sesi nie..makluman balas yg ak terima melalui penilaian bg fasilitator yg dibuat oleh pelajar2 ini sgt2 mbuatkan ak tharu..manakan tidaknya apabila mereka memberi purata 4 dan 5 (sgt2 bersetuju) bagi sesi LDK yg ak buat utk mereka..keputusannya pelajar ini masih berminat untuk melihat ak mengemudi program ini utk sesi2 yg setrusnya..Terima kasih sgt..Alhamdulillah.

Friday, November 11, 2011

TARIKH KERAMAT 11.11.11

Biasala kalo tgk no tu lawa mesti ade peristiwa best and seronok akan dibuat seseorg tu pada tarikh tu..Biasanya tarikh2 camnila ramai pengantin2 akn pilih tarikh utk melangsungkan perkahwinan takpon bertunang..

For me, tarikh ni dah mencatatkan dua peristiwa penting dalam hidup ak. Ade dua peristiwa blaku kat sini. Satu berita gembira dan satu lagi berita sedih.

Corat coret berita gembira ak berlaku apabila temuduga yang telah ak hadir tu telah membuahkan hasil. Bagi temuduga ini, ak berjaya menempuhi dua peringkat saringan dan akhirnya keputusan temuduga tersebut sangat membuatkan ak teruja. Hasilnya ak berjaya ditempatkan sbg salah seorg pensyarah di sbuah universiti..

Bagi cerita sedih plk..setibanya ak tiba di kg halaman ak terus online. ape yg mengejutkan ak bila ak tgk wall org yg ak syg ade sumtim yg pelik. lantaran ak mula mengelabah dan mulai rebah. hanya yg ak mampu lakukan hanyalah linangan air mata apabila org yg ak syg telah menduakan ak. sgt menyedihkan bile diperlakukan begini. apepon terima kasih la kerna awak dh buat saya tersiksa utk kali kedua. terima kasih sgt.

Sunday, May 22, 2011

Convocation Journey: Chapter 2 - OMG, Its finally happened

Cerita hempas pulas time blaja mesti sama jek ngn org laen kan..tak tido malam, kene marah ngn lecturer la, thesis, presentation, assignment itu la, ini la..jadi mayb ak xperlu nk berpanjang lebar pasal susah payah time blaja coz kite smua rasai bnda yg sama kan? Ape yg perlu kite syukuri adalah kejayaan kita untuk anugerah ini..ak bersyukur kerana dengan sempurnanya berjaya menamatkan tempoh blaja ak seperti di kontrakkan waktu mula2 ak menjejak kaki kesini tanpa sebarang repeat dan result yg meyugulkan hati..overall ak bepuas hati utk usaha ak sepanjang ak blaja di UiTM dan berada dalam kelas tersendiri..hihi

HAri konvokesyen ak agak kelam kabut mane taknya dah ler lambat sampai..then kalut ak dibuatnya mcari angka giliran dan cara pakai juboh..haha..padan muke time rehearsal ponteng ko ye..kene plak masa last2 minit nk masuk ke Dewan Agong Tuanku Chansellor ak plak kene tahan coz rambot panjang..ramai jgk para graduan yg kene..mmg mslh betul la..dah la rambot tu ak simpan bkn main lame..sygnye kene potong..Akibatnya ak xdbrkan msuk ke dewan shggalah perbarisan masuk para Graduan tamat barulah kami dbenarkan masuk..



mamamama



Sungguhpun berada di Dewan baru yg pertama kali nya dirasmikan oleh Tuanku Mizan Zainal Abidin masih terdapat kekurangan yg perlu diatasi oleh pihak urusetia konvokesyen..Namun kepuasan konvokesyen dapat dilihat terpancar luas dari mata para Ibu bapa dan Para Graduan yg meraikan kejayaan masing2..Tahniah buat semua warga Uitm dan pihak pengurusannya..Kini kami bergelar Alumni..

Convocation Journey: Chapter 1 - Revenge of the Final Chapter

Tgk tajuk pn mst dh tau kan...mst la pasai kisah convocation ak..Walaubagaimanapun, ni ler secebis kenangan yg dapat ak pahatkan ngn my fwen b4 ari convocation..bile dh jmpe membe2 nih mst la byk planningnya..nk g situ la, sini la..Tp grop kamek org pilih Taman 4 Musim Sec 8 Shah Alam coz time study dulu xsempat nk g taman neh..BEst gak la..Nasib xbaek aritu taman 4 musim sdg dlm renovation, so smpt main bicycle je la..dapat bicycle tu sampai tak hengat dunia..excited mgayuh sampai kepenatan..tapi best la sempat gak ak begambo kegedik gedikan tuk kenangan neh..






Sunday, January 23, 2011

1st Day As A Cost Engineer

Hari nie aku mula start keje..neves pn ade jgk..tp aku maintain cool jek..haha..sampai di opiz pgi tu b4 pkul 8. dlm hati ak aish mane smua org nie..upenya dorg terlambt ari ni..pada mulanya aku agak malu2..bile dh msuk kul 10 tu barulah jadi ramah sket coz dh dapat project..tak sangka plak boss ak nie baik and supporting..staf opis nie smua pn baik2 belaka..lucky la aku dpt kje sni..ari 1st nie ak kemas meja ak spya nmpk sket kemas dan tersusun..then boss ak plk suh ak siapkan project remeasurement slama 1bulan..arap2 bleh siap la..tuk esok nye ak di bgtau tuk attend site meeting bsama seorg staff pompuan. Nmpknya keje nie smkin sronok dan mbuatkan aku semakin excited tuk tros bkerja..

Thursday, January 20, 2011

Aku buat HaL...

adoyai..ak tertinggal semua sijil2 aku dalam beg adik ak..dah la jauh nk pegi ngambilnya balik..pastu esoknya plak aku ade interview keje. aku dah glabah giler then ak bgtau la abg ak..dah la esok dh nk balik terengganu. terpaksala ak bgtau ayah aku. dapat jek tau teros ayah ak naik angin memarahi ak atas kecuaian aku nih..so, cam biasa la ak terpaksa mendiamkan diri dan terpksa mengakui kesilapan aku.

Pukul 6.30pm kami bertolak semula ke kem dimana adik ak ditempatkan. Mengambil masa selama 3 jam, ternyata sangat meletihkan. dahla baru anta pagi tadi.  setelah sampai, kami terpaksa menunggu jurulatih polis utk  membawakan file yg aku tertinggal itu. Ingatkan bleh la jugak jumpa adik ak or tanya kene ragging tak. Memang susah kerana bile jek sebut Badan Beruniform ni susah la nk jumpa. Semuanya dikawal ketat. So adik aku takde. yang datang tu jurulatih die jek. xpela, yg penting adik aku sentiasa dalam ingatan kami.

Adik Ku Seorang Polis..

18 Januari..Adik aku mendaftar selaku pelatih di Kem TLDM Tanjung Pengelih, Johor. Aku kagumlah dengan semangat adik aku nih. Sentiasa bersemangat dan bjiwa kental..sebagai seorang abg ak cukup bangga atas kejayaan adik aku nih..

Memakan masa selama 3jam dari masai umah kakak aku, kami sekeluarga bertolak dari pukul 7 dan smpai disana pukul 9 pagi. Lepas pukul 12 tghari kami terpaksa meninggalkan adik kerana sesi latihan akn bermula selepas ini. Dalam keadaan yg sedih aku terpaksa meninggalkan adik kesyangan yg sentiasa memberi sinar dalam keluargaku ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...